Vores bobler

Blanquette og Crémant

Vinbønderne i Limoux ynder at fortælle, at det var en Benediktiner-munk på munkeklostret Saint-Hilaire nordøst for Limoux, der i klostrets kældre i 1531 opdagede omdannelsen af stille vin til mousserende vin. Altså længe før Dom Pérignon begyndte sine eksperimenter i Champagne…

Klik og læs mere om Limoux' mousserende vin

Vinen fra Limoux beskrives ofte som en lys, stille og elegant vin. I Froissarts optegnelser fra Middelalderen lykønsker han mennesket for at have vinen fra Limoux…

Der er skrevet meget om denne vin op gennem historien. Som sagt hævder vinbønderne i Limoux selv, at det var en Benediktiner-munk nordøst for Limoux der opdagede omdannelsen af stille vin til mousserende vin i 1531. Altså længe før Dom Pérignon begyndte sine eksperimenter i Champagne. Munken skulle havet noteret at vinen, som er tappet på flaske og forsigtigt proppet til med kork, er ved “at skumme”.

Andre historier fortæller, at Limoux er kendt som Champagnens fødested. Det siges at være i Limoux, at man først fandt på at lade vinen gære færdig på flaske. Imidlertid rejste datidens største vin-greve til Nordfrankrig, hvor han grundlage det første Champangehus mellem Reims og Epernay. Vingreven havde gode kontakter til hoffet og regeringen og fik derfor eneret på betegnelsen Champagne. Naturligvis blev de hjemme i Limoux både skuffede, kede af det og sure. Men man fortsatte med at lave mousserende vin på den gode gammeldags måde, blot ændrede man navnet til “Blanquette”.

I dag går næsten alle druer i området til fremstilling af Blanquette de Limoux eller den nyere kvalitet: Crement de Limoux.

Scroll ned for at se vores udvalg i mousserende fra Limoux samt mere om fremstillingsmetoderne.

Har du lyst til at gå på opdagelse i vores bobler, tilbyder vi en smagekasse med seks forskellige. Eller tilmeld dig en af vores vinsmagninger. Vi rådgiver gerne. Ring på 5190 2355 eller send os en mail med dine ønsker voresfranskebutik@gmail.com

Øgede produktionsomkostninger hos vores vinhuse og stigende priser på fragt gør desværre, at vi er nødt til at hæve vores priser. Vores vine vil gennemsnitligt stige ca. 10% – men først pr. 1. januar !

Det betyder, at I har mulighed for at tømme hele vores vinlager til gammel pris fra nu og resten af december. Kom forbi Vandværket og gør en god handel – vi holder åbent næsten hver weekend indtil nytår! Se åbningstider i kalenderen

UDSOLGT! BRUT NATURE, Antech, Blanquette de Limoux

Denne tørre, mousserende Blanquette er fremstillet efter den traditionelle metode (champagnemetoden) UDEN tilsætning af sukker. Vinen har en smuk gylden farve og fine bobler. Den passer fortrinligt til lyst kød, skaldyr og fisk eller som aperitif.

 

Druer: Mauzac 90 % – Chardonnay 5 % – Chenin 5 %

Alkoholprocent: 12 %

Serveringstemperatur: 7-8 gr.

Pris: 125,- kr/stk.

RESERVE BRUT, Antech, Blanquette de Limoux

Denne tørre, mousserende Blanquette vin er fremstillet efter den traditionelle metode (champagnemetode) med tilsætning af gær og sukker hvorefter anden gæringen udvikler kulsyre. Efter en flaskegæring på 9 måneder fjernes gærresterne og der tilsættes evt. liqueur de tirage – alt efter ønsket sødmegrad. Vinen har en smuk gylden farve og fine bobler. Nyd den som aperitif og fortsæt gerne med den gennem hele måltidet.

Fåes også som magnum flaske.

Druer: Mauzac 90 % – Chardonnay 5 % – Chenin 5 %

Alkoholprocent: 12 %

Serveringstemperatur: 7-8 gr.

Pris: 125,- pr.stk

TRADITION DEMISEC, Antech, Blanquette de Limoux

Denne halvtørre, mousserende Blanquette vin er fremstillet efter den traditionelle metode (champagnemetoden). Der tilsættes gær og sukker, hvorefter anden gæringen udvikler kulsyre. Efter flaskegæring på 9 måneder fjernes gærresterne, og der tilsættes evt. ligueur de tirage – alt efter ønsket sødmegrad. Nyd den som apiritif eller til desserten.

Druer: Mauzac 90 % – Chardonnay 5 % – Chenin 5 %

Alkoholprocent: 11,5 %

Serveringstemperatur: 7-8 gr.

Pris: 125,-kr/stk

CUVEE EUGENIE BRUT, Antech, Crémant de Limoux

En skøn, kraftig og velbalanceret crémant, der vil være perfekt som aperitif men som også sagtens kan matche retter med hvidt kødt, fisk og skaldyr.

Druer: Chardonnay – Chenin – Mauzac

Alkoholprocent: 12%

Serveringstemperatur: 7-8 gr.

Pris: 125,-kr/stk.

EMOTION ROSE, Antech, Crémant de Limoux

En elegant, lyserød og halvtør crémant. Perfekt til alle festlige lejligheder som aperitif, til foie gras og desserter.

Druer: Chardonnay 66% – Chenin 20% – Mauzac 10% – Pinot Noir 4%

Alkoholprocent: 12%

Serveringstemperatur: 7-8 gr.

Pris: 125,-kr/stk

HERITAGE BRUT, Antech, Crémant de Limoux

En frisk og aromatisk crémant. Nyd den som aperitif og fortsæt gerne med den som ledsager til hele måltidet (hvidt kød, fisk eller skaldyr).

Druer: Chardonnay – Chenin – Mauzac – Pinot Noir

Alkoholprocent: 12%

Serveringstemperatur: 7-8 gr.

Pris: 175,-kr/stk 

ELIXIR, Antech, Crémant de Limoux

Elegant, delikat og kraftfuld crémant – perfekt ledsager til dine helt specielle øjeblikke!

Druer: Chardonnay, Chenin, Mauzac, Pinot

Alkoholprocent: 12%

Serveringstemperatur: 7-8 gr.

Pris: 300,-kr/stk.

DOUX ET FRUITE, Antech, Crémant de Limoux

Blanquette Doux & Fruité er fremstillet efter den ældgamle metode, hvor 2. gæringen foregår i flasken uden tilsætning af sukker og kun takket være restsukker fra 1. gæring. Druerne til denne Blanquette høstes sent og giver en forrygende sødme med duft af honning, akacie og modne pærer. Perfekt til desserter.

Druer: Mauzac 100%

Alkoholprocent: 6,5%

Serveringstemperatur: 5-6 gr.

Pris: 125,-kr/stk

PARDI - EXTRA BRUT, Antech, Blanquette de Limoux
Husene Antech og Kina Karo benyttede Corona lock-down til sammen at udvikle PARDI  – et lokalt og helt naturligt alternativ (ingen kunstige smagsoplevelser eller farve) til industrielle cocktails.
Du køber en kasse der indeholder 2 flasker extra brut og 1 flaske likør – du tilføjer isterninger og ½ skive appelsin, og har så 14 forfriskende cocktails!
KUN KR. 595,- PR. KASSE – ET VOILA – LE SPRITZ A LA FRANCAISE !!

 

PARDI LIQUEUR, Antech
Husene Antech og Kina Karo benyttede Corona lock-down til sammen at udvikle PARDI
– et lokalt og helt naturligt alternativ (ingen kunstige smagsoplevelser eller farve) til industrielle cocktails.
Kassen indeholder 2 flasker extra brut og 1 flaske likør – du tilføjer isterninger og ½ skive appelsin, og har så 14 forfriskende cocktails!
KUN KR. 595,- PR. KASSE – ET VOILA – LE SPRITZ A LA FRANCAISE !!

Sådan bestiller du:

1) Se udvalget igennem

2) Beslut dig for hvilke vine du kunne tænke dig

3) Hvis du ikke kan beslutte dig, ringer du 5190 2355 for gode råd

4) Bestil vinene på mail voresfranskebutik@gmail.com

Kontakt

Telefon

5190 2355

Mail

voresfranskebutik@gmail.com

Addresse

Bjerghuse 12
6990 Ulfborg 

FREMSTILLINGS-METODER FOR MOUSSERENDE VINE fra LIMOUX

Blanquette Méthode Ancestrale

AOC Méthode Traditionelle

Blanquette de Limoux

BLANQUETTE METHODE ANCESTRALE er den oprindelige type og derfor den ældste AOC (1938) i Limoux. Den fremstilles udelukkende af områdets traditionelle drue, Mauzac, og er altid sødlig med et alkoholniveau på omkring 7 %. Den tager sin begyndelse som en almindelig hvidvin. Den endnu ikke færdiggærede basisvin tappes på flasker, hvor vinen fortsætter sin gæring. Moussen opnås derved helt naturligt, uden tilsætning af “liqueur de tirage” (opløsning af sukker). Denne vin har smag af søde og modne æbler, en smag som er karakteristisk for Mauzac-druen. Vinen er forholdsvis alkoholsvag men til gengæld perlende med en let sødme, der skyldes restsukkeret.

 

De to andre typer AOC METHODE TRADITIONELLE og BLANQUETTE DE LIMOUX fremstilles begge efter Champagnemetoden. De indeholder minimum 90% Mauzac og Chenin Blanc eller Chardonnay udgør de sidste 10%. Disse tre druer udgør bestanddelen i både de mousserende og i de stille vine. Når første gæring er færdig, tilsættes gær og sukker direkte i flasken. Vinen begynder derved at gære på ny og udvikler herved kulsyre. Efter flaskegæring på 9 måneder fjernes gærresterne – den såkaldte dégorgement. Dette sker ved, at man gradvist har vendt flasken på hoved, hvorved gærresterne nu ligger under kapslen. Flaskehalsen nedfryses, flasken åbnes og gærresterne flyder ud. For at fylde flasken op igen, tilsættes en smule liqueur de tirage. Alt efter sødmegrad, får man nu en tør (brut), halvtør (demi-sec) eller sød (doux) drik.

Kig forbi!

Mandag-torsdag

Efter aftale

Fredag-søndag

Se vores planlagte arrangementer i kalenderen.

Kontakt

Telefon

5190 2355

Mail

voresfranskebutik@gmail.com

Addresse

Bjerghuse 12 – 6990 Ulfborg

Betalingsoplysninger

CVR: 3485 5145

Bankkontonr. 7600-1500248

Mobilepay: 99405